CANKARJEVA KNJIŽNICA VRHNIKA
Prva stran       E-pošta       Kazalo       Velikost pisave:    
Prva stran
Prva stran : Cankarjev koledar 2018
Arhiv novic

Cankarjev koledar 2018

V Cankarjevi knjižnici Vrhnika smo v sodelovanju z Zavodom Ivana Cankarja in podporo Občine Vrhnika izdali
Cankarjev koledar 2018.
Cena posameznega izvoda je 12€, kupite pa ga lahko pri izposojevalnem pultu. Za vašo podporo se vam najlepše zahvaljujemo. Spodaj si lahko preberete predstavitev koledarja kot jo je na odprtju razstave »Cankarjev koledar 2018« 14. novembra v Cankarjevem domu Vrhnika podala Nataša Oblak Japelj.

Predstavitev Cankarjevega koledarja 2018

Pri zasnovi smo se zgledovali po koledarju stoletnice Jelovškove Vrhnike oblikovalke Ede Šteblaj, ki ga je izdal Cankarjev dom Vrhnika v sodelovanju z Muzejskim društvom Vrhnika leta 2004.

S Cankarjevim koledarjem smo se želeli v prvi vrsti pokloniti veličastnemu delu našega znamenitega rojaka, zato so na listih predstavljeni Cankarjevi prvotiski. Sledijo si kronološko, po trije na stran. Kot boste videli, jih je v knjižni obliki večina izšla že v času njegovega življenja. Vsi predstavljeni prvotiski so iz domoznanske zbirke Cankarjeve knjižnice Vrhnika, varno shranjeni v zaščitnih mapah in razstavljeni v vitrini domoznanske sobe.

Za ozadje smo uporabili stare razglednice Vrhnike. Izbrali smo tiste, ki so bile natisnjene v času Cankarjevega življenja. Pri izbiri je bila posebna pozornost namenjena tudi letnemu času posameznega motiva. Dodatna vsebina na koledarskem listu je krajši odlomek iz Cankarjevih del – prav tako vezan na letni čas oziroma mesec.

Koledar je poseben in večen zaradi ponovljenega tiska motiva razglednice – tokrat brez knjig, ki bi ga zakrivale in s krajšo razlago prizora.

S pomočjo QR kod boste lahko dostopali do nove spletne strani knjižnice, kjer boste našli dodatne zanimivosti v zvezi s prvotiski in časom, v katerem je Cankar dela ustvarjal. Nova spletna stran bo dostopna od 11. decembra 2017.

Oblikovalka koledarja je Urška Grm iz Cankarjeve knjižnice Vrhnika. Verjamem, da se boste strinjali, da je delo več kot odlično opravila. V delovni skupini, ki je koledar ustvarjala in ustvarila, so še Katja Gotvajn, Jelena Cvetković, Sonja Žakelj, Tatjana Oblak Milčinski, Boštjan Koprivec in jaz.

Z željo, da bo koledar našel mesto v vaših domovih ali delovnih prostorih, da boste ob ogledu in prebiranju tekstov izvedeli kakšno novo staro zanimivost v zvezi s Cankarjem, njegovim delom in Vrhniko, da vas bo morda tudi spodbudil, da odprete in preberete kakšno Cankarjevo delo,  se vam zahvaljujem za pozornost in vas vabim k nakupu.

Nataša Oblak Japelj

  
O knjižnici      Storitve      Za odrasle      Otroci in mladina      Domoznanstvo      Arhiv      Fotogalerija     

Copyright 2008.Vse pravice pridržane. Cankarjeva knjižnica Vrhnika, Tržaška cesta 32, 1360 Vrhnika.
Telefon: 01/755 31 14, 051 620 066, e-mail: knjiznica@ckv.si.
Direktorica: Sonja Žakelj. Matična številka: 5052394. Davčna številka: 33782067
Admin | Avtorji: Supernet.si