Prva stran       E-pošta       Kazalo       Velikost pisave:    
Prva stran
Prva stran : Za odrasle : Dejavnosti : Bralne urice


Aktualne knjige

TONE PAVČEK: Majhnice in majnice
_____________
"Branje pomeni početi podvige.
Brati je možno marsikaj.
Recimo: grozdje in fige in knjige
in med brati še kaj."
Tone PavčekPriporočamo za branje
Knjižne novosti 2009 - 2017
Najbolj iskane knjige 2009 - 2017
Seznam gradiva kupljenega s sredstvi Ministrstva za kulturo
Elektronske knjige na Biblosu
Časniki in časopisi
Bralne urice

Knjižničarka z varovankami doma

 BRALNA URICA S CANKARJEVO KNJIŽNICO
V DOMU UPOKOJENCEV VRHNIKA

Pravijo,da kdor poje, slabo ne misli. Pa tudi kdor bere, ne more slabo misliti, bi dodali mi - udeleženci BRALNIH URIC, ki se sestajamo v drugem nadstropju Doma upokojencev Vrhnika.

Vse se je začelo nekega vročega julijskega dne, leta 2005. Takrat sem začela prihajati v Dom upokojencev kot prostovoljka skupaj z mojim sinom Svitom. Medtem ko sem jaz vsem zbranim brala, se je Svit z nekaj stanovalci igral namizne igre. človek si ne bi mislil, da je mogoče v dobri uri toliko prebrati.

Brala sem vse mogoče: poezijo, članke, strokovno literaturo, povesti, romane, pripovedovala sem tudi pravljice. Zraven smo se seveda veliko pogovarjali, se objemali, zabavali, smejali. Tudi zajokali smo; skratka, postali smo pravi prijatelji.

Včasih je bila zgodba tako napeta, da se kar nisem mogla ustaviti in sem brala skoraj do večerje. Po enem letu druženja sva se s Svitom poslovila od Doma upokojencev, on zaradi šolskih obveznosti, jaz pa sem šla na novo delovno mesto.

Sedaj prihajam že drugo leto v Dom upokojencev v okviru bibliopedagoške dejavnosti, ki jo izvaja Cankarjeva knjižnica Vrhnika. Moje delo se s tem ni prav nič spremenilo: sestajamo se tako kot prej in beremo! Vsako sredo od 15-ih do 16.30 v čajni kuhinji drugega nadstropja. Skupina je večinoma stalna, zato sem začela brati zahtevnejše romane v nadaljevanjih. Na začetku vsake Bralne urice obnovimo že prebrano, preden se lotimo novega poglavja. Kadar predolgo klepetamo, nas gospa Kristina hitro opomni: "No, a bomo začelič"

Bralne urice nam vsem veliko pomenijo. Z navdušenjem opazujem svoje poslušalce kako trpijo z literarnimi junaki, se z njimi žalostijo in veselijo srečnega konca.

BRALNA URICA je le ena od bibliopedagoških dejavnosti Cankarjeve knjižnice, ki jo bomo v sodelovanju z Domom upokojencev razvijali tudi v bodoče. Saj je branje vseživljenjski proces, ki ga razvijamo z vsako knjigo znova.

Zlata Brezovar

 

"Knjige so ključ do zaklada modrosti;
knjige so vrata v obilo užitkov;
knjige so steze, ki vodijo navzgor;
knjige so naše prijateljice.
PRIDITE, BERIMO!" 
Emilie Poulsson

 

Omara s kartončki

Leta 2006 smo v Cankarjevi knjižnici knjige, ki jih nismo potrebovali več in so bile namenjene odpisu, podarili Domu upokojencev. Knjig primerne vsebine, velikosti črk in obsega je bilo okoli sto. Letos marca smo povabili občane, da podarijo knjige in del teh knjig je dobilo dom v Domu upokojencev. Tam pa jih sprejme strokovna roka. V Domu upokojencev je namreč naša nekdanja sodelavka, sedaj upokojenka in prostovoljka Cvetka Koderman, uredila knjižnico po sistemu UDK. Za pomoč pri urejanju knjižnice se je včasih obrnila tudi na svoje bivše sodelavce v Cankarjevi knjižnici. Trud, ki ga je vložila v strokovno urejanje knjižnice, je dobro viden predvsem nam, knjižničarjem, zato Cvetki čestitamo za njeno požrtvovalnost. Koristno je uporabila tudi našo omarico za kataložne listke, ki smo jo pred dvema letoma podarili, saj je nam odslužila, Cvetki pa pride zelo prav. Knjige večinoma obdela na svojem domu in ko so opremljene z nalepkami in pripravljene na izposojo, jih na štirinajst dni, ko se izmenjujeta s prostovoljko go. Marušo Javornik, odpelje na vozičku od sobe do sobe, do hvaležnih bralcev.
Del knjig, ki smo jih zbirali od občanov, smo namenili tudi otrokom vrhniškega vrtca. Nekaj knjig pa smo shranili za enoto v Log-Dragomerju, ki se bo odprla v bližnji prihodnosti. Vsem se najlepše zahvaljujemo za podarjene knjige.

Direktorica Cankarjeve knjižnice
Suzana Potočnik

 

 
O knjižnici      Storitve      Za odrasle      Otroci in mladina      Domoznanstvo      Arhiv      Fotogalerija     

Copyright 2008.Vse pravice pridržane. Cankarjeva knjižnica Vrhnika, Tržaška cesta 32, 1360 Vrhnika.
Telefon: 01/755 31 14, 051 620 066, e-mail: knjiznica@ckv.si.
Direktorica: Sonja Žakelj. Matična številka: 5052394. Davčna številka: 33782067
Admin | Avtorji: Supernet.si