Prva stran
Prva stran : Storitve : Dostop do tujih elektronskih zbirk od doma (On-line)
 

Dostop do tujih elektronskih zbirk od doma (On-line)[V

člani knjižnice lahko od doma dostopate do sledečih tujih elektronskih podatkovnih zbirk:

- EBSCO Host
EBSCO

            in

- Encyclopaedia Britannica
Encyclopedia Britannica Online

 

Ob prijavi je potrebno:
- vnesti številko vaše članske izkaznice,
   ter
- COBISS geslo


Če COBISS gesla še ne uporabljate v okviru storitve "Moja knjižnica", ga lahko pridobite pri vašem knjižničarju!

 

 

eBook Public Library Collection (EBSCO)

V okviru platforme EBSCOhost vam v Mestni knjižnici Ljubljana omogočamo dostop do več kot 25.000 e-knjig v angleškem jeziku, ki so vsebinsko prilagojene uporabnikom javnih knjižnic.

Pokriva področja humanistike, kulture, izobraževanja, medicine, splošne znanosti itd. Vsebuje tudi knjige s področja samopomoči, zdravja in prostega časa, ročnih del in hobijev, iger in zabave, družinske medicine, financ, kuhanja, religije, vprašanj s področja enakosti spolov, geografije, družine, javnih storitev in dejavnosti, etnologije.

Najpomembnejša funkcionalnost  zbirke je možnost izposoje e-knjig uporabnikom, ki jih lahko za obdobje izposoje prebirajo na svojih računalnikih in kar je najpomembneje, na svojih prenosnih napravah (bralnikih, tabličnih računalnikih, pametnih telefonih), tudi v času, ko niso priključeni na internet.

1. Za izposojo e-knjig potrebujete:

  • številko članske izkaznice in geslo, ki ga že uporabljate za storitev Moja knjižnica v sistemu Cobiss. V kolikor gesla še nimate, ga pridobite v knjižnici. S številko in geslom se prijavite preko obrazca za oddaljen dostop, kjer najprej izberete Ljubljano kot kraj vaše knjižnice. izberete zbirko podatkov eBook Public Library Collection (EBSCOhost).
  • svoj AdobeID, ki zagotavlja uporabo zaščitenih knjig na različnih elektronskih napravah. Postopek pridobitve AdobeID je zelo enostaven.

2. V primeru, da želite prebirati knjige na e-bralniku, mora le ta podpirati:

  • dostop do brezžičnega interneta (Wi-Fi)
  • branje PDF formata e-knjig
  • DRM zaščito e-knjig, podprto z AdobeID

Pregledovanje je možno na bralnikih NOOK, Applovih napravah (iPad, iPhone, iPod Touch), napravah z operacijskih sistemom Android (verzija 2.1 ali višja), Sonyjevih bralnikih, itd. Seznam vseh kompatibilnih naprav je na naslovu: http://blogs.adobe.com/digitalpublishing/supported-devices. Opozoriti je potrebno, da le bralniki Kindle (izmed najbolj razširjenih bralnikov elektronskih knjig) še ne podpirajo izposoje digitalno zaščitenih e-knjig, tako da izposoja knjig na teh napravah trenutno ni možna.

 

Oddaljen dostop
Navodila za dostop na daljavo do informacijskih virov

Dostop iz prostorov knjižnice

Pripomočki in tutoriali za uspešnejšo uporabo zbirk EBSCOhost (v slovenščini)

Naložite si aplikacijo EBSCOhost na vaš pametni telefon